Aegina Fistiki Fest 2014, όπως λέμε επιτυχία!

Aegina Fistiki Fest 2014

Aegina Fistiki Fest 2014 (photo Argyris Marinis)

Γη, Φως, Γεύση, Πολιτισμός. Στοιχεία που συνθέτουν την Αίγινα, αλλά και βασικά συστατικά της μεγάλης επιτυχίας της 6ης Γιορτής Φιστικιού. Μίας διοργάνωσης την οποία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω εν τη γενέσει της και έχοντας πολύπλευρη άποψη, καθώς ήμουν:

  1. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής (αντιπρόεδρος), ρίχνοντας το κυρίως βάρος στην επικοινωνιακή στρατηγική του όλου φεστιβάλ
  2. Υπεύθυνος οργάνωσης fam trips (ταξιδιών εξοικείωσης) και υποδοχής περί των τριάντα δημοσιογράφων, από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι κάλυψαν τη Γιορτή.
  3. Υπεύθυνος οργάνωσης του περιπτέρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Αίγινας.
  4. Απλός θεατής, αφού με την πενήντα ημερών κόρη μου παρακολουθήσαμε περίπου το 80% των εκδηλώσεων.

Έχοντας συμμετάσχει και στα τρία προηγούμενα φεστιβάλ, θεωρώ πως μπορώ να καταλήξω σε μερικά ασφαλή (αν και «υποκειμενικά») συμπεράσματα:

  • Καταρχάς, η επικοινωνιακή στρατηγική της φετινής διοργάνωσης ξεκίνησε έχοντας ώθηση από την περσινή επίσκεψη (κατά τη διάρκεια του Aegina Fistiki Fest) δεκαπέντε, περίπου, ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι δημοσίευσαν εκτενή αφιερώματα σχετικά με τη Γιορτή Φιστικιού, σε μερικά από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
German press

German press

 

holland press

holland press

  • Φέτος, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ως χορηγό επικοινωνίας τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη, με δημοσιεύσεις στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (13/09/2014), ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (14/09/2014), ΤΑ ΝΕΑ (15/09/2014 & 17/09/2014), ενώ αναρτήθηκαν banners στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές σελίδες των δύο εφημερίδων, με χιλιάδες χτυπήματα καθημερινά προς την ιστοσελίδα www.aeginafistikifest.gr. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
to vima Fistiki Fest

to vima Fistiki Fest

TA NEA BANNER Fistiki Fest

TA NEA BANNER Fistiki Fest

tovima.gr Fistiki Fest

tovima.gr Fistiki Fest

  • Δόθηκαν αρκετές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά (MEGA, ΣΚΑΪ) και ραδιοφωνικά (ΑΘΗΝΑ 9.84, ΒΗΜΑ FM) μέσα τόσο από την πρόεδρο του φεστιβάλ κ. Μαίρη Κουκούλη όσο και από εμένα τον ίδιο ως αντιπροέδρου.
mega tv Fistiki Fest

mega tv Fistiki Fest

  • Υπήρξε στρατηγική συνεργασία με τον ΕΟΤ και προώθησηπροωθηση του Φεστιβάλ μέσω της επίσημης τουριστικής ιστοσελίδας www.visitgreece.gr, καθώς και των αντίστοιχων social media που έχουν εκατοντάδες followers.
  • Καταχωρήθηκαν δεκάδες αναφορές σε κεντρικές ιστοσελίδες εντός και εκτός Ελλάδος.­ *
  • Ιδιαίτερης σημασίας συνεργασία υπήρξε και με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία (Signature Travel για παράδειγμα) με σκοπό τη διοργάνωση μονοήμερων εκδρομών κατά το τετραήμερο της Γιορτής Φιστικιού.
Signature Fistiki Fest

Signature Fistiki Fest

  • Πραγματοποιήθηκε fam trip (ταξίδι εξοικείωσης) τριάντα, περίπου, ξένων και ελλήνων δημοσιογράφων οι οποίοι παρακολούθησαν το Φεστιβάλ, επισκέφθηκαν τα βασικά αξιοθέατα του νησιού και πήραν δεκάδες συνεντεύξεις από φιστικοπαραγωγούς και ανθρώπους της διοργάνωσης.
press fam trip 2014

press fam trip 2014

  • Το περίπτερο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής έδωσε δυναμικό παρόν, για άλλη μία χρονιά, παρέχοντας πληροφορίες, έντυπα και χάρτες της Αίγινας.
tourism commitee Aegina Fistiki Fest

tourism commitee Aegina Fistiki Fest

  • Η προσέλευση επισκεπτών σημείωσε ρεκόρ, αφού προστέθηκαν δρομολόγια οχηματαγωγών, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν από νωρίς, τα πλοία πηγαινοέρχονταν κατάμεστα, σκάφη κατέκλυσαν το κεντρικό λιμάνι, ενώ τα ξενοδοχεία, της πόλης κυρίως, ήταν πλήρη. Αναμένουμε και τα επίσημα στοιχεία.
  • Σύμφωνα με αρκετούς από τους εκθέτες, η φετινή χρονιά (μαζί με εκείνη της 2ης Γιορτής Φιστικιού) ήταν από τις καλύτερες ως προς τις συνολικές πωλήσεις.
  • Η όλη διοργάνωση, φέτος, χαρακτηρίστηκε από υψηλού επιπέδου και ποικίλης θεματολογίας εκδηλώσεις, γεγονός που οδήγησε στην εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και πληρότητα του κόσμου σε αυτές. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες:
  1. Γιορτάζοντας με τον Μάρκο Δραγούμη, ξεκινώ από μια μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο, η θάλασσα της Αίγινας (παρουσίαση & έκθεση φωτογραφίας), η αποκατάσταση των μονοπατιών της Αίγινας, σαν παλιό σινεμά. Όλες προφεστιβαλικές, μερικές με ρεκόρ προσέλευσης κοινού και άλλες που άνοιξαν, για πρώτη φορά, την πόρτα στην περιφέρεια του νησιού με αφορμή το Φεστιβάλ.
  2. Η ομαδική έκθεση μικροναυπηγικής στον Πύργο Μάρκελλου.
  3. Η έκθεση Καρποί της Πέτρας του Παναγιώτη Μαρίνη στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο.
  4. Οι ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, Μουσείο Χρήστου Καπράλου, Παλαιαχώρα, Καποδιστριακά και Ναό της Αφαίας που συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου, φανερώνοντας το έντονο ενδιαφέρον για ανάλογες εκδηλώσεις.
  5. Η παιδική ψυχαγωγία με τη μοντέρνα, προσεγμένη και πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση των μικρών, αλλά και νεαρών φίλων της Γιορτής.
  6. Η καλύτερη, κατά γενική ομολογία, τελετή έναρξης η οποία εξελίχθηκε, για πρώτη φορά, στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους να την παρακολουθήσουν. Ο Γιώργος Μπήτρος και το Γλυκό Φιστίκι συγκίνησαν με την ιστορία του μικρού Τάσου και χάρισαν απλόχερα κέφι, ζωντάνια και στοιχεία της τοπικής παράδοσης.
  7. Η ομαδική έκθεση στη Ψαραγορά των κεραμιστών που ζουν και δημιουργούν στο νησί εντυπωσίασε το κοινό για την όλη παρουσίαση και αισθητική της.
  8. Η ομάδα γαστρονομίας διοργάνωσε άλλο ένα επιτυχημένο show γευσιγνωσίας με την παρασκευή μπακλαβά με εκατό φύλλα και φιστίκι Αιγίνης, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και την ηθοποιό Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου.
  9. Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μας προσέφερε η Agrostrat στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE: ημερίδα για την καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού το Σάββατο και επίδειξη κομποστοποίησης αποβλήτων της φιστικιάς την Κυριακή.
  10. Μεγάλη προσέλευση κόσμου είχαν και οι τρεις μουσικές εκδηλώσεις του τετραημέρου: η συναυλία των νεανικών συγκροτημάτων την Πέμπτη, η κεντρική συναυλία του Σαββάτου και η μουσική βραδιά της Κυριακής.
  11. Τέλος, η καθηλωτική performance των Δέσποινας Γιαννούλη και Βαγγέλη Πιτσιλού έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των πολιτιστικών δρώμενων της 6ης Γιορτής Φιστικιού.

 

ceramics Fistiki Fest 2014

ceramics Fistiki Fest 2014

Όσοι παρακολούθησαν εκδηλώσεις έμειναν πλήρως ευχαριστημένοι από το επίπεδό τους, πράγμα που φρόντιζαν να τονίζουν ερωτώμενοι από εμάς στο περίπτερο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής.

ceramics

ceramics Aegina Fistiki Fest 2014 (photo aeginagreece.com)

Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε γνωστό στον κόσμο είναι το γεγονός ότι, αν και η φετινή Γιορτή είχε αρκετά χαμηλό προϋπολογισμό, δεν έκανε έκπτωση στην ποιότητα. Το αντίθετο μάλιστα: Πόνταρε στη διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού ανθρώπων που αγαπούν ουσιαστικά την Αίγινα και το Φεστιβάλ και επιθυμούν να κάνουν το καλύτερο και για τα δύο. Και κέρδισε!

kids Aegina Fistiki Fest 2014 (photo aeginagreece.com)

kids Aegina Fistiki Fest 2014 (photo aeginagreece.com)

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και την πρόεδρο Μαίρη Κουκούλη η οποία είχε ως όραμα την εξέλιξη του θεσμού, στους ακούραστους εθελοντές και σε όλους όσους επιμελήθηκαν τις εκδηλώσεις, αφιερώνοντας πολλές ώρες από την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Και, φυσικά, στους χιλιάδες επισκέπτες και υποστηρικτές της διοργάνωσης.

opening  ceremony (photo aeginaportal.gr)

opening ceremony (photo aeginaportal.gr)

Είναι λυπηρό ότι κάποιοι «επένδυσαν» στην καθολική αποτυχία της 6ης Γιορτής Φιστικιού, πριν αυτή καλά καλά αρχίσει, διαδίδοντας ακόμα και ότι δεν θα πραγματοποιηθεί!

ΕΥΤΥΧΩΣ, διαψεύστηκαν κατά κράτος, αναγκαζόμενοι να οπισθοχωρήσουν παραμιλώντας για δήθεν «διάσωση» του Φεστιβάλ από δύο τρεις παρουσιάσεις.

Όπως και να έχει, ο κόσμος υποστήριξε σθεναρά με τη συμμετοχή του το φετινό πρόγραμμα, στο σύνολό του, το Aegina Fistiki Fest 2014 περνά στην ιστορία ως πολύ επιτυχημένο την ίδια στιγμή που το Aegina Fistiki Fest 2015 ξεκινά…

Και του χρόνου, με υγεία, λοιπόν!!!

 

Πέτρος Α. Πετρίτης

 

­

http://www.metrogreece.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/439325/Default.aspx

http://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/731678/ekdromi-stin-aigina-gia-tin-6i-giorti-fistikiou-/

http://www.olivemagazine.gr/aegina-fistiki-fest-μία-γιορτή-για-τ

http://www.greeknewsagenda.gr/2014/09/aegina-fistiki-festival.html

http://www.mediterraneanews.com/aegina-fistiki-festival-2014/

http://www.icookgreek.com/Ιστορίες/item/σαββατοκύριακο-στην-αίγινα-με-fistiki-fest

http://www.news.gr/travel/taxidia/article-wide/176030/tetrahmerh-giorth-fistikioy-sth-filoxenh-aigina.html

http://www.clickatlife.gr/geusi/story/40465/ksekina-i-giorti-fistikiou-stin-aigina

http://www.pandespani.com/out-n-about/aegina-fistiki-fest/

http://www.tanea.gr/opinions/blogs/article/5158997/sthn-aigina-olotaxws-gia-th-giorth-toy-fistikioy/

http://www.touristorama.com/%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25B7-%25CF%2586%25CF%2585%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25B1-07417

http://bluehornet.gr/archives/94552

http://www.alternagreece.com/aegina-fistiki-fest-2014/

http://news.gtp.gr/2014/09/08/aegina-away-athens-close/

http://www.alternagreece.com/aegina-fistiki-fest-2014/

http://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2501505

http://www.efsyn.gr/?p=229785

http://www.kathimerini.gr/782550/article/ta3idia/ta3idiwtika-nea/6h-giorth-fistikioy-sthn-aigina

http://www.newgreektv.com/index.php/greece/item/10773-fistiki-festival-on-aegina

http://www.inthecity.gr/index.php/aiginis/17448-aegina-fistiki-fest.html

 

Leave a comment